Kuru Patlıcan Dolması için Malzemeler
20 adet kuru patlıcan
2 kuru soğan
1 baş sarımsak
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı pirinç
1,5 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı toz şeker
1/4 demet taze nane
3 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak
Taze çekilmiş karabiber
Pul biber, kimyon
Maydanoz, dereotu
Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Yapılışı :
-Patlıcanlar kuru olsa bile acısını almamız gerekiyor.
-Bu nedenle hem yumuşaması hem de acısını alması için patlıcanları kaynar suda 1-2 dakika kaynatıp süzüyoruz ve suyunu değiştirip tekrar kaynatıyoruz.
-Bu işlemi 3 kez tekrarlıyoruz. Ayrı bir yerde ufak doğradığımız soğan ve 1 baş sarımsakları iyice kavuruyoruz.
- Ardından biber ve domates salçasını ekleyip 1 dakika daha kavuruyoruz.
- Son olarak pirinç, tuz ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz.
-Kavrulduğunda 2 su bardağı ılık su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
- Piştikten sonra ince kıydığımız dereotu, maydanoz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
- Artık harcımız hazır.
-Patlıcanları yırtmadan dikkatli bir şekilde ve 1 parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz ve tencereye yatık şekilde diziyoruz.
- Pirinçlerin dağılmaması için dolmaları dizerken ağız kısmı diğerinin arka kısmına denk gelecek şekilde olmasına dikkat etmeliyiz.
- Üzerlerine elimizle biraz su serpip, dolmaların 1 parmak altına gelecek şekilde sıcak su ekliyoruz ve üzerine tabak kapatıyoruz.
- Kaynamaya başladığında altını kısıp yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Son 15 dakikasında nar ekşisi veya sumağı ekliyoruz. Soğuk servis ediyoruz. Afiyet olsun…
Kuru Patlıcan Dolması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder