23 Şubat 2013 Cumartesi

Lokma Tatlısı

Lokma Tatlısı için Malzemeler

2 su bardağı un
1 su bardağından 1 parmak eksik su
1 çorba kaşığı kuru maya
1 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 kesme şeker
1 tutam tuz
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
¼ limon suyu

Lokma tatlısı…

lokma 300x220

Lokma tatlısı, resimli tatlı tarifleri

Lokma Tatlısı Tarifi ve Yapılışı :

Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz çünkü ılınmaya bırakacağımız için zaman kazanmış olacağız. Derin tencereye suyu koyup içine şekeri atıyoruz. Arada sırada karıştırarak kaynatıyoruz. Ocaktan inmesine yakın limon suyunu ekleyip 1 taşım daha kaynatıyoruz ve ardından soğumaya bırakıyoruz. Ayrı bir yerde unu geniş bir kaba eliyoruz. 1 su bardağı ılık suda kesme şekeri karıştırarak eritiyoruz, bu karışıma mayayı da ekleyerek una döküp, tuz ve yumurtayı ilave ediyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz. Akıcı ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurun üzerine bir bez örterek mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur yarım saat içinde gittikçe kabaracağı için, derin bir kapta yoğurmanız önemli. Yoksa hamur taşıyor ve tüm tezgahı temizlemek oldukça zaman alıyor Artık lokmaları dökme zamanı geldi. Derince bir kaba sıvıyağ koyarak kızdırıyoruz. Kaşık yardımıyla hamurdan küçük parçalar alarak kızgın yağa atıyoruz. Elinizle yuvarlak şekil vermeye çalışırsanız oldukça zahmetli oluyor. Bu nedenle kaşık kullanabilirsiniz. Ya da hamuru avucunuzun içine alıp sıkarak ufak toplar çıkarabilirsiniz ancak bu çok usta işi oluyor, ben henüz beceremedim Kızgın yağda kızarttığımız lokmaları yağdan alır almaz soğuk şerbete atıyoruz. Bir müddet bekletip servis tabağına alıyoruz, afiyet olsun…


Lokma Tatlısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder