25 Ocak 2013 Cuma

Hünkar Beğendi

Hünkar Beğendi için Malzemeler

Beğendisi için

8-9 tane kemer patlıcan
4 yemek kaşığı un
1 litreye yakın süt
Tuz
1 su bardağı küp doğranmış dil peyniri
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı zeytinyağ

Hünkar Beğendi Et sotesi için

1,5 kg beğendilik kuşbaşı doğranmış et
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı salça
Tuz – Karabiber
10 tane arpacık soğan
3 diş sarımsak
Kekik

hunkar begendi

hünkar beğendi tarifi resimli oktay usta hünkar beğndi resimli patlıcanlı ve etli yemek tarifleri

Hünkar Beğendi Tarifi Yapılışı

Fırın tepsisine alüminyum folyo serin. Üzerine patlıcanları dizin. Bu şekilde ızgara (Grill) ayarında fırına sürün. Eğer fırınınızda ızgara ayarı yoksa ocakta ya da en güzeli mangalda közleyebilirsiniz. Patlıcanları yüzleri kuruyup parmağınızla bastırdığınızda yumuşayana kadar közleyin. Bir yüzleri közlenince öbür taraflarını çevirin. Diğer yüzleride yumuşayınca fırından çıkarın. Biraz soğumaları için kenara ayırın. Hafif soğuyan patlıcanların kabuklarını soyup bir tencereye alın. Üzerlerine yarım limon sıkıp karıştırın bu şekilde kararmalarını engellemiş olacaksınız.
Beşamel sos için, derin bir tencerede yağları eritin. Unu tencereye ilave edip kavurun. Rengi hafifçe sararıp iyice küçük toplar haline gelince yavaş yavaş sütü ilave etmeye başlayın. Bu arada sürekli karıştırın. Tel çırpıcı ile veya tahta kaşıkla karıştırabilirsiniz. Daha pürüzsüz ve güzel bir kıvam için blendardan geçirmenizi öneririm. Bozadan biraz daha koyu bir kıvam elde edene kadar süt ilave etmeye devam edin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatıp kenara ayırın. Servisten hemen önce beşameli ısıtıp, peyniri ve patlıcanları biraraya getirin.
Et Sotenin Yapılışı; Geniş bir pilav tenceresine etleri koyun. Tencerenin kapağını tam kapatmayın. Köpük köpük olup kabarabiliyor. Buharın çıkmasını hafifletmek için yarı açık tutun. Harlı olmayan orta ateşte etler kendi suyunu salıp yeninden çekene kadar pişirin. Arpacık soğanları soyup sadece ortadan ikiye bölün. Sarımsakları ince kıyın. İyice suyunu çeken etlere tereyağını ilave edip erimesini bekleyin.Etler suyunu çekince sarımsak ve soğanlarını ilave edin. Küçük bir kasede salçayı sulandırın. Etlere ilave edin. Bir iki kere karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Bu aşamada tuzu ve karabiberide ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte yaklaşık 45 dakika sürekli suyunu kontrol ederek etleri pişmeye bırakın. Su azalıp tencerenin dibi tutmaya başlarsa çok az kaynar su ilave edebilirsiniz. Kaşığı ete bastırdığınızda et dağılmaya başladıysa hazırdır. Tencerenin altını kapatıp arzu ettiğiniz miktarda kekiği etlerin üzerine serpin ve servis yapana kadar tencerenin kapağını kapalı tutun. Servis için geniş bir servis tabağına ya da porsiyonluk tabaklara önce beğendiyi üzerine et soteyi koyun. Afiyet olsun.


Hünkar Beğendi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder